Behind the scenes at Orlando Shakespeare Theater

Trivia Time! 10 Shakespeare Q & A

Ready to prove your Shakes geek status? Test your knowledge of the great playwright William Shakespeare and don’t forget to post your answers below.

Be on the lookout for answers next week.

(Feel free to talk amongst yourselves. We won’t tell…we’ll call it a team effort!)

1. In what year was Shakespeare born?

a.    1564
b.    1616
c.   1558
d.   1592

2. Shakespeare was born in what town or city?

a.    London
b.    Stratford-upon-Avon
c.    Snitterfield
d.    Oxford

3. Shakespeare attended the Stratford Grammar School, also known as the King’s New School:

a.    From 1569 to 1579
b.    He did not attend school.
c.    There are no records of his school attendance, but it is highly likely he attended that school.

4. Who did Shakespeare marry?

a.    Judith Sadler
b.    Susanna Hall
c.    Anne Hathaway
d.    Mary Queen of Scots

5. Shakespeare was the father of how many children?

a.    3
b.    2
c.    10
d.    1

6. What Elizabethan writer called Shakespeare an “upstart crow”?

a.    John Lyly
b.    Christopher Marlowe
c.    Ben Jonson
d.    Robert Greene

7. The London theaters were closed on account of a virulent outbreak of the plague in 1593 and part of 1594. Specifically, what disease was this?

a.    Tuberculosis
b.    The Plague of Frogs
c.    Bubonic Plague
d.    The pox

8. Is it possible to say in exactly what order Shakespeare’s plays were written?

a.    Yes
b.    No.

9. In 1594 Shakespeare became one of the founding members of what acting company?

a.    The Lord Chamberlain’s Men
b.    The King’s Men
c.    The Royal Shakespeare Company
d.    The King’s Crown

10. Beginning around 1608 Shakespeare wrote 4 plays, Pericles Prince of Tyre, Cymbeline, The Winter’s Tale, and The Tempest, often categorized as:

a.    Masques
b.    Romances
c.    Melodramas
d.    Tragicomedies

Extra Credit: You are truly a Shakespeare aficianado if you know these!

1. Which fellow actor(s) did Shakespeare remember in his will?

a.    Richard Burbage, John Heminges and Henry Condell.
b.    Will Kempe
c.    Robert Armin
d.    Thomas Pope, Will Sly and William Beeston

2. To whom did Shakespeare dedicate his long narrative poems Venus and Adonis and The Rape of Lucrece?

a.    Queen Elizabeth
b.    Sir Walter Raleigh
c.    William Herbert, Earl of Pembroke
d.    Henry Wriothesley, Earl of Southampton

Advertisements

2 responses

  1. JJ Wilcox

    Correction:

    1) a
    2) b
    3) c
    4) c
    5) b
    6) d
    7) c
    8) b
    9) a
    10) b

    Extra Credit:

    1) a
    2) d

    January 4, 2011 at 6:16 pm

    • mick7742

      Correction for JJ’s answers:
      #5 is A) 3 children

      The rest look correct to me!
      Good job!

      January 6, 2011 at 4:26 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s